Didi · what i think

Kaizen ala bubur

Ritual pagi bila ada teman atau saudara ke Bandung adalah ajak mereka ke Bubur Ayam Alkateri. Letak gerobak buburnya di Jl. Alkateri, persis di depan Warung Kopi Purnama. Kali ini kami tiba pukul 07:10, biasanya saya hanya bilang, “4 porsi ya pak, di dalam” lalu si Bapak mengiyakan. Pagi ini berbeda, dia menjawab, “Sebentar ya, ini yang di luar aja pada belum kebagian.” Akhirnya saya putuskan untuk menunggu di dekat gerobak sambil memperhatikan situasi. 

Ada lima orang di gerobak itu. Kurang lebih begini hasil pengamatannya:

– Bapak menuangkan bubur dari tong yang satu ke tong yang terletak di dalam gerobak. 

– Ujang #1 menyuir ayam. 

– Ujang #2 mengantar bubur ke dalam (ke dalam Warung Kopi Purnama). 

– Si Bapak mencari muka pemesan yang sudah duduk untuk mengkonfirmasi pesanan mereka lantas menuangkan cakwe dari tempat penyimpanan ke wadah yang ada di atas gerobak. Lalu membuat pesanan bubur. 

– Ujang #3 mengantar bubur ke pemesan yang duduk di luar. 

– Bapak si pemilik kembali mencari muka pemesan, melakukan konfirmasi pesanan, lalu membuatnya lagi. 

– Teteh #1 mencuci mangkok dan kembali ke gerobak menaruh piring yang sudah bersih. 

– Bapak mengulangi yang dia lakukan, mencari pelanggannya, konfirmasi pesanan dan membuatnya. 

– Ada pelanggan yang sudah selesai makan lalu membayar, si Bapak pula yang melakukan penghitungan dan mengeluarkan uang kembaliannya. Lalu kembali melanjutkan proses membuat buburnya. 

Terlihat beban kerja kelima orang tersebut sangat timpang. Mungkin itulah yang terjadi pada saat kita “nyemplung” di bisnis yang kita geluti, apalagi bila kita sudah melakukannya puluhan tahun. 

Sejujurnya saya salut sama si Bapak, dia bisa hapal urutan pelanggan yang datang. Tapi saya gak bisa tahu pasti sebenarnya urutannya betul atau tidak ya? Karena di sela-sela membuat bubur, ada orang baru datang lalu pesan lagi, ada orang membayar, ada yang customise pesanannya, memberi instruksi untuk antar bubur ke si ujang, dkk. 

Lalu teman saya datang menemani saya menunggu di dekat gerobak dan kita diskusi mengenai situasi yang kita lihat. Ada hal-hal sederhana yang bisa membuat pekerjaan menjadi lebih terbagi rata. Bahkan saya bercanda, “kita jadi konsultan si Bapak aja yuk, free of charge. Abis kasihan ngeliat dia kelabakan sendiri.”

Akhirnya kami mendapat giliran dan tak lama kami bisa menyantap bubur itu dengan lahap. Emang buburnya enak kok.

Sepulang makan bubur, saya mikir. Kita harus bisa jadi konsultan untuk diri kita sendiri. Caranya ya memang harus ambil waktu untuk menganalisa apa yang sudah terjadi di hidup kita. Cek apakah sudah sejalan dengan yang kita inginkan? Atau malah jalan di tempat? Atau melenceng ke jalan yang lain?

Lalu ambil keputusan untuk meningkatkan hasil yang sudah ada saat ini. 

Sekian filosofi Kaizen ala tukang buburnya. Kalau ke Bandung, coba luangkan waktu untuk makan Bubur Alkateri ya. Saran saya datang antara jam 7-8 pagi. Kalau sedang ramai sekali, jam 8 pun sudah habis. Makan di dalam saja (di Warung Kopi Purnama) supaya bisa minum teh susu / es teh susu yang juga tak kalah nikmat. 

Advertisements
Didi · what i think

Why we have to make our bed every single day?

When I was a child, my mom gave me one responsibility, made my own bed everyday. She showed me how to do it. The next day, we made my bed together. She taught me how to stack my pillow and bolster, fold my blanket. Soon, I made my bed on my own. 

How can a 5 years old made her own bed? Just like that, as easy as set the example and give simple encouragement turns out it was successfully boost the confidence to make the bed. 

Why making bed matters to me?

  • I had an early encounter of having a responsibility. 
  • By doing it everyday, it lays the foundation of a good habit. 
  • I can replicate the process to established another good habit. 
  • A small accomplishment to start a good day so the rest of the would be filled by many other accomplishments. Remember, if you succeed to do the small things, you can achieve the big things, but not the other way around. 

One step at time. Every steps count. 

Didi · what i think

7 things to do to overcome depression

It’s been 6 weeks since my last post. I am so sorry that I can’t keep my promise to post at least once a week. So let me tell the story what kept me from posting a blog. 

It was all started from April 2016, the first trigger of my 16 months depression, the darkest period of my life so far. I just felt odd, but I cannot cleary describe what I feel even to myself. I thought it was ok, but it wasn’t. Feeling blue constantly for days, days became weeks, and soon to be months. 

So what I did to overcome my depression?

1. Find a professional help. I seek help from psychologist and hypnotherapist. I can assure myself that they won’t judge me. This thought alone made me more open to tell the problem. I bet many of you would ask, “why don’t you tell your family or closest friends?” I cannot handle my own thoughts that they will judge me. But it’s just my preferences, you can always start by telling your family or friends before seeking for a professional help. 

2. Work out. Move, jump out of your bed or couch, walk around your house, do grocery store, yoga, pilates, run, anything that makes my body sweat, even more better if you have sun exposure. 

3. Do self-care. Each day I struggle to made my mind occupied. I know it’s hard because we tend to move slowly, can hardly think clear, maybe your mind is just blank. So what i did was make a bullet list what are the activity for the day. I even wrote “take a morning shower”, “eat muesli for breakfast”, “cook for lunch and dinner”, etc. 

4. Pray and read the Bible. I guess this one is obvious enough. 

5. Speak out your thoughts. If you are like me who is introvert, we tend to think alone. In order to get better from depression, you have to speak out for a while. Even just to express “I want steak for dinner” really made a difference. Funny huh? So start speak out this instance. 

6. Do something new or something you long for a while but you cannot make time for it or something that you used to love but haven’t done it for ages. I took brush calligraphy class for the new activity. I did mindfullness colouring at home. I went to the concert. Sign up for a premium spotify and made a playlist that i used to love in so many years back. 

7. Choose a mantra(s) and repeat it whenever you’re feeling blue and read it out loud to yourself over and over again until you feel better. I keep on repeating this:

  • This too shall pass
  • I’m not alone
  • I’m going to be ok, everything is going to be alright. 

This is my sum up for the 16 months in the dark. Even in a good days, this tricks should work to discover a better version of yourself. 

Cheers, 

Didii

Uncategorized

When I lost 72 hours of my life

By far this was the worse time I had experienced bed rest. Not like I was told to stay in bed, but quite literally I Couldn’t get up from bed 😦 My body was almost paralyzed, my eyes couldn’t stay open more than 30 min, Can’t breathe properly, Throat was too painful to even to drink water, Couldn’t hear properly, my mind was not straight (literally went to the darkest corner!).

Waking up on Monday morning after 3 days being absent as a productive human being, felt really good. I appreciate more of life and what I had experienced in life so far. Sometimes, well most of the time I took my health for granted. When I am in the zone, in my brain its all Go, Go, Go.. Though I have scheduled in my bujo that I need to rest, allow that time to just take care all what my need, even its just watching a re-run TV drama. I need to be more disciplined on taking care of myself.

Maybe this was my opportunity to press that big reset button. I maybe need that 3 days of rest to have the fresh start. The learning curve to put what happened yesterday behind me and move forward with real purpose. Though there are just as many times when I want to still rebuild on yesterday or days before it – where endurance, adrenaline, and strength comes from the desire to continue a good run and want to finish all at once.

The greatest learning experience I learned from this is To choose if today is a continuation or an opportunity to press that pause button.

“Every day is a new beginning. Treat it that way. Stay away from what might have been, and look at what can be.” – Marcha Petrie Sue

Book · Riri

Buku

Saya sangat mengapresiasi orang yang suka baca. Baca buku, baca koran, baca journal research, baca random quotes, baca apa saja yang di lewati di jalan, baca apa saja. Yang saya mau bahas kali ini adalah Baca Buku. Sudah tidak heran bahwa orang sekarang tidak pegang buku lagi, melainkan smart-phone. Saya juga punya smart phone, semua nya yang saya perlukan ada di smart phone. Dari daily schedule, untuk komunikasi dengan teman dan keluarga, membalas email pekerjaan secara praktis, mendengarkan musik di kala di dalam kendaraan umum sendirian, taking photos, dll. Saya rasa saya pun tidak bisa hidup tanpa smart phone saya. Tapi hanya satu yang saya belum juga terbiasa dengan gaya hidup digital, yaitu membaca buku secara digital. Saya kurang merasa pas kalau membaca buku melalui layar telephone. Paling nyaman mengenggam buku nya langsung, membuka setiap halaman dengan jari, merasakan tesktur buku nya langsung, bau buku yang khas, design dan typography di buku tersebut, dll.

Jadi kali ini saya mau berbagi beberapa buku yang sedang saya baca saat ini.

  • The Power by Naomi Alderman

Saya tidak bisa merekomendasikan buku ini lebih banyak lagi. Pada saat saya pertama kali melihat buku ini di rekomendasikan dari book club newsletter yang saya terima di email, saya tidak menyangka saya akan menyukai buku ini. Konsep nya sangat simpel dan ringan sekali. Tentang beberapa remaja putri di setiap bagian dunia, tiba-tiba bangun dengan mempunyai tenaga elektrik yang bisa di keluarkan dari tangan mereka. Buku ini mengangkat tema tentang apa yang terjadi di dunia ini dan realitas yang sedang terjadi sekarang ini. Baca deh, saya rasa buku ini akan membuka pikiran pembaca nya, dan buku ini sangat mudah di cerna namun tidak membosankan.

  • Sapiens: A brief History of Humankind by Yuval Noah Harari

Pengarang buku ini sangat pintar menulis buku yang non-fiksi menjadi dirasa sangat jauh dari buku-buku pengetahuan yang kita biasa lihat di perpustakaan. Menceritakan tentang sejarah hidup manusia dari sejak jaman purba. Pada saat saya membaca buku ini, saya merasa di giring untuk menanyakan setiap bagian hidup saya. Sejak saya baca buku ini, saya merasa lebih peka dan mendiskusikan tentang ini di setiap saat. Sering kali setelah baca buku ini, saya menjadi lebih kritis dan juga lebih sering memikirkan pengalaman hidup yang saya alami sekarang. Saya belum bisa menyelesaikan buku ini, di karenakan buku ini sering membuat saya sering berhenti dan sering mengirim pikiran saya untuk lebih mencerna dan mencermini hidup saya sekarang. Banyak sekali pertanyaan saya untuk penulis. Banyak yang saya setuju, banyak juga yang saya tidak sejalan dengan penulis buku ini. Nanti kalau saya sudah selesai, saya akan update lagi ya.

  • The Handmaid’s Tale by Margaret Atwood

Buku tentang kehidupan klasik Amerika. Buku ini bukan buku yang romantis atau yang akan berakhir dengan happy endings. Buku ini menceritakan tentang sesuatu yang sangat gelap dan mungkin tidak nyaman untuk di baca. Jangan baca buku ini kalau tidak suka sesuatu yang gelap atau berat. Hal-hal yang dibahas mengenai peristiwa yang sedang terjadi sekarang sekarang ini dengan sangat masuk akal dan sangat bisa di rasakan oleh saya sebagai pembaca.

  • The Keeper of Lost Things by Ruth Hogan

Buku yang sangat cantik dan membawa perasaan nyamandan hangat pada saat saya membaca nya. Saya menghabisakan satu hari saja untuk menghabiskan buku ini, sangat menghanyutkan dan penulis juga membawa pembaca dalam cerita yang menyedihkan juga menyentuh. Saya jarang suka buku-buku yang menyedihkan, tapi buku ini ok untuk di baca, asalkan tidak lagi mellow. Mungkin kalau pada hari itu saya lagi sedih, saya bisa galau seharian. Untung nya lagi ok 🙂 Saya rasa akan ada versi film nya, sebentar lagi pasti ada produser film yang tertarik untuk membawa ke layar bioskop.

  • The Truth about the Harry Quebert Affair by Joel Dicker

Buku misteri yang di bawakan oleh karakter yang sangat kuat. Penulis menulis plot nya dengan sangat pintar. Juga buku ini belum saya selesaikan.

Jadi sekarang saya sedang menyelesaikan 2 buku di atas. Sedikit lagi selesai nih dua-dua nya. Ada rekomendasi buku apa lagi ya?

Riri · what i think

Happy?

A Good life is when you smile often, dream big, laugh a lot, and realize how blessed you are

I used to think that happiness was always tagged with a condition. I grew up in the environment where I have to do something to be rewarded and be happy, I had to pleased my parents or elderly to get pocket money, I had to study hard and aced my report card for every subject. There was always a contingent reward to things that I wanted.

As simple as, when I was 8 years old, I wanted a Swatch watch (hey, it was an IT thing back in the days), mom conditions was for me to finished all my piano level in 3 months, instead of 6 months (1 semester), I worked extra hard to finished and practiced all the lesson before going to school and practice again after school and again before going to bed. I remember my neighbor was complaining to my mom because I was not doing it correctly (I was rushing!). It turned out that our neighbor was a professional piano player, so my mom offered her to teach me. I remember I hated her so much because she was such a perfectionist. I remember that every day my finger was becoming more and more like a crow fingers, I can’t write properly, I can’t hold my spoon/fork, let alone using chopsticks, LOL. But after 3 months accelerating all the necessary compilation, I performed, passed with a flying color and went to the next level. I remember I was so proud to see the watch on my wrist and having that ‘trophy’ reminding me on how hard I worked and was rewarded accordingly.

I know my mom just wanted me to excel and be fast in everything, it gives me a sense of proudness when I can succeed every obstacle and be rewarded. These days, I don’t buy things anymore to reward my success. I chose to collect memories with people I care about. When I can dream of something, work hard to get it and be grateful for it, It’s enough. It satisfied me.

Today’s homily was about accepting, being generous and cultivating care with others (horizontal) without having to weight in their title, skin color, intelligent, family backgrounds, etc as you love your God (vertical). Time to time I need to be reminded that I have to accept and love others unconditionally. Be caring without being asked, just like Elisha. Today I was reminded that happy can be unconditional, free, and pure. Happy can happens without reason and terms & conditions. Accepting others as God accepting whoever that comes to his church. Be generous as a Father given His only Son because He knew that human need a savior. Love one another because love is the only way.

I don’t need a reason to be happy. I just need to allow it.

Recipe · Riri

Chicken Rice

Food is a magical thing that will instantly transport me to a place in my memory bank. It usually tucked away quietly waiting for something to trigger the awakening of these familiar thoughts. Everyone associated a moment or time in their life with food of some kind, whether good or bad.

My mom Chicken rice is something that I will associate with being back in my childhood. When she cooks chicken rice, right away I know that somebody in the family needed to have some comforting. My mom does not eat chicken nor keen to touch and she also irritates by the smell of chicken. So I immediately know somebody must be having a bad day, so my mom willing to go extra miles to make this person better. So this is not something that I will see regularly at the dinner table. Pretty rare I must say.

I think the tradition passing on to me. Whenever I feel like I need some pick me up, I reached things that I could find to make this dish quick and painless (minimal cleaning is a must). So I thought I would share my comfort food recipe : )

for the chicken:

  • 1 medium kampong chicken (remove the fat and keep to add in the rice)
  • 5 cm fresh ginger, smashed with skin on
  • 5 Garlic cloves, smashed with skin on
  • 3 Green Onions
  • seasalt and black peppercorns
  • 2 tbsp soy sauce
  • 1 tbsp sesame oil

Directions: Put everything in a large pot, pour enough water to cover. Bring to a boil; reduce the heat to low and skim any scum off the surface. about 45 min. Remove chicken from the pot and chop into pieces. Combine soy sauce, 3tbs chicken broth, garlic oil, sesame oil in a small bowl. Drizzle over chicken.

For the rice:

  • 4 cups of Thai long grain fragrant rice ( I usually mix it with Basmati rice 50:50)
  • 4 garlic cloves, smashed with skin on
  • 5 cm fresh ginger, smashed with skin on
  • Green Onion
  • 450 ml chicken stock (from the reserved chicken broth)

Directions: Melt the chicken fat in a large pot over medium heat. Add the rice, Garlic, ginger and salt; stir until rice is glossy and fragrant, 2-3 mins. Pour the reserved chicken broth into the pot to cover the rice by half inch. Cover and bring to boiled for 20 to 25 minutes, turn off the heat and let the rice sit, covered (do not open right away) for 5 minutes. 

Garlic chili dip:

  • 5 red chili
  • 2 limes juiced
  • 4 cloves garlic
  • 1 piece of ginger
  • salt and sugar to taste

Directions: Combine everything in a blender. Blend until it smooth. I usually make this extra and keep in the refrigerator for any food that required Chili cuka sambal.

Ginger dip:

  • 2 limes juiced
  • 3 cloves garlic
  • 1 piece young ginger
  • salt to taste

Directions: Combine everything in a blender. Blend until it smooth.

Notes: If I am too lazy to cook the chicken and the rice in a separate way, I usually combine everything in one go : ) also work well. Just cut the chicken and place on top of the rice before bring to boil.